zaterdag 27 december 2014

De factor tijd

Fotografie is een van de media die het meest te maken hebben met tijd. En dan vooral met snelheid. Een snelle sluitertijd is de beste garantie voor zo min mogelijk bewegingsonscherpte. Dwars tegen de tijd zijn mijn foto's met lange sluitertijd.

:“Alles gaat  zo snel. Ik wil wel liever eventjes nadenken. Is dit wel nodig? Hebben we die snelheid nodig?”

De factor tijd wordt steeds belangrijker, steeds dringender en dwingender. Technische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De nieuwste iPhone, de volgende versie van de iPad, een update van Photoshop, hoeveel tijd zit er tussen de nieuwe versie en de vorige? Het ouderwetse sparen voor een nieuwe aanschaf heeft allang geen zin meer. Bij iedere nieuwe vakbeurs verwachten we nieuwe versies en uitvoeringen van camera’s en toebehoren. Het werken met hoge ISO-waarden, het rechtstreeks doorsturen van grote beeldbestanden, het behoort tot de dagelijkse praktijk van iedere fotograaf.
De vertaling van tijd
Ook al geeft een foto een ruimtelijk beeld, er raakt ook een tijdsdimensie mee verbonden die uiterst specifiek is. Daarom is in nogal wat typerend van het medium fotografie dat de dimensie van tijd zelfs bepalender dan die van ruimte. De fotografie is een fixering van de verleden tijd, is het vandaag de dag normaal geworden om fotografie te beschouwen als een confrontatie met het besef dat tijd voorbijgaat en dat dat ene gefotografeerde moment tot het verleden behoort: . Deze tijdsdimensie is tweeledig: het gaat slechts om een moment, en dat moment behoort niet meer tot het heden, maar tot het verleden. Maar doordat we per definitie in het heden naar dat vervlogen moment kijken, raken we doordrongen van het voorbijgaan van de tijd. Wanneer we naar een foto kijken, ervaren we de  beweging van heden naar verleden, en weer terug. Deze visie op de tijdsdimensie van fotografie lijkt volstrekt vanzelfsprekend vanwege het soort van fotografische praktijken dat vandaag de dag dominant is geworden. Snapshots, maar ook journalistieke fotografie, concentreren zich volledig op het bijzondere moment, of de unieke gebeurtenis. Deze praktijken leggen het moment, die ene gebeurtenis, vast met het oog op de toekomst waarin we willen weten wat er eerder gebeurd is. Zoals ik al aangaf, hebben de foto’s van mij weinig op met deze tijdsdimensie. Terwijl deze foto’s volledig door tijd verzadigd zijn, gaat het daarin nooit om een uniek moment of een bijzondere gebeurtenis. Het is eerder een vorm van ‘gebeurtenisloosheid’ die deze foto’s typeert. Tijd wordt in mijn werk op zo’n manier vertaald dat gebeurtenissen er geen rol in spelen. Deze alternatieve vertaling van tijd zet de tijdsdimensie niet buitenspel, maar doet de kijker er zich anders toe verhouden.